Pirovo brašno integralno, 1kg
Ekološki proizvod
Nutritivna vrijednost na 100 g: Energetska vrijednost 1491 kJ (353 kcal) Masti 2,6 g od toga zasićene masne kiseline 0,2 g Ugljikohidrati 64 g od toga šećeri 1,7 g Vlakna 8,4 g Bjelančevine 14 g Sol < 0,01 gPir (lat. Triticum spelta) je žitarica koja je preteča današnje pšenice. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski modificirana. Za razliku od pšenice ima ovojnice oko zrna što ga čini značajno zaštićenijim nauštrb veličine zrna. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje.
Pir ima povoljan utjecaj na probavu. Poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav. Netopiva vlakna povoljno djeluju na peristaltiku crijeva /kretanje hrane kroz crijeva/. Topiva vlakna služe kao hrana korisnoj crijevnoj mikroflori, poboljšavaju razgradnju glutena i apsorpciju nutrijenata. Time se sprečavaju mnogobrojne probavne poteškoće poput nadutosti, vjetrova, proljeva, zatvora.